ATT KÖPA KANIN

Att köpa kanin innebär ett långt och viktigt ansvarstagande. En kanin kan leva upp till 9 år och den behöver tas hand om varje dag. Man behöver därför noga tänka igenom sitt beslut innan man bestämmer sig för att söka efter en kanin. 

En eller två kaniner?

Kaniner är sociala djur och i vilt tillstånd lever de i kolonier. Trots att de behöver ha en kompis kan det vara knepigt att hålla flera kaniner i samma bur. Vi rekommenderar därför att kaniner som inte säljs till avel SKALL kastreras oavsett om det är en hona eller hane. 

Boende

En kanin kräver mycket utrymme. Burar som finns att köpa på diverse olika djuraffärer är INTE lämpliga hem åt en kanin. Det bästa är att bygga en kaninbur själv. Kaninen behöver kunna skutta omkring och ha möjlighet att leva ett så naturligt liv som möjligt. 
Skall kaninen bo utomhus är det viktigt att kaninen har en isolerad bolåda med mycket halm i från oktober-maj.'
Många kaniner tycker om att gräva, har man en nätbotten så kan det vara bra att skaffa en grävlåda med jord eller sand i så kaninen får utlopp för sitt grävande. 
Buren skall även vara en stimulerande miljö för kaniner, den skall kunna krypa in eller under saker, hoppa upp på höjder, kunna gnaga o.s.v.

Maten

Kaninens mat ska till 80% bestå av hygieniskt torrhö. Kaninen ska alltid ha hö tillgängligt då den tuggar många av dygnets timmar. 
Kaniner ska även ha tillgång till grenar som den kan gnaga på. 
Olika former av grönsaker är bra att ge.
Pellets och spannmål ger man lite av varje dag. Tänk på se över vad pelletsen innehåller. De flesta man köper i djurbutik innehåller mycket socker. 

Skötsel

Kaninen skall tas hand om varje dag. Den behöver få friskt vatten, hö och pellets. Du behöver dessutom se så den mår bra och inte har skadat sig. 

Städning av buren bör göras minst en gång/vecka. 

Klorna behöver klippas med jämna mellanrum ca var 4e vecka.

Bra att ha hemma

Kaniner kan också bli sjuka. Ibland kan de drabbas av akut magstopp, då måste du som kaninägare agera snabbt. Det är viktigt att du har critical care hemma som snabbt får igång magen på kaninen igen.

Kompresser, plasthandskar och sårtvätt är alltid bra att ha nära tillhands ifall något skulle hända.

Checklista

Innan du hör av dig till en uppfödare bör du ha koll på den här checklistan. Är något oklart tar du reda på det innan du bokar en kanin. 

- Jag har tiden för en ny familjemedlem nu
- Jag kan erbjuda tillräckligt stort och stimulerande boende till min kanin
- Jag har råd att ta min kanin till kastrering och skaffa en försäkring till den
- Jag har kontaktat en höbonde och vet var jag ska få tag på hö och halm åt min kanin
- Jag har köpt:
Kloklippare
Matskålar
Vattenautomat
Critical care
Transportbur


- Jag har kaninvakt om jag skulle behöva resa iväg

- Jag har har koll på var jag kan köpa pellets åt min kanin


Att köpa kanin från Norrgården

Vi föder upp stora raser. Dessa kräver mycket utrymme!

Efter en första kontakt med oss kommer vi att fråga om din erfarenhet av kaniner, vad för boende du kommer erbjuda kaninen samt frågor om kastrering. 
Du behöver inte ha erfarenhet av att ha kanin när du köper från oss. Så var inte orolig, vi hjälper gärna till, berättar och förklarar.

Du kommer att få komma och titta på kaninungarna. Väljer du att boka en kaninunge så kommer du att betala en handpenning. Denna fås inte tillbaks om du skulle ångra dig sedan. Resten av beloppet betalas vid hämtning av kaninen/kaninerna.

Vi kommer att skriva ett köpekontrakt som är uppgjort i samråd med jurist för att trygga kaninen, oss och kunden.

När du hämtar din kanin får du med en påse pellets. Kaniners magar är känsliga och byter du foder rakt av kaninen drabbas av diarré och i värsta fall magstopp. Du behöver långsamt övergå till nytt foder. 
Du får även med ett härstamningsbevis som berättar om var kaninen kommer ifrån, och hur familjelinjerna ser ut. 

När kaninen kommer hem till dig behöver den lugn och ro de första dygnen. Det vill säga, var gärna med kaninen men håll inte på och lyft och bär runt på den. Sitt med den bara och låt den utforska sitt nya hem i lugn och ro.